Lucrari derulate de catre Institutia Arhitectului Sef

 

In cadrul Institutiei Arhitectului Sef in anul 2010 se desfasoara urmatoarele proiecte:

  • Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal -Zona Periurbana Braila-elemente strategice de dezvoltare a sistemului urban Braila-regulament cadru de dezvoltare urbanistica 

 Obiectiv:

Planul de amenajare a teritoriului zonal – ZONA PERIURBANA BRAILA – are caracter de reglementare specifica detaliata pentru o zona din vecinatatea localitatii
si asigura corelarea dezvoltarii urbanistice complexe a zonei cu prevederile planului urbanistic general al municipiului Braila;
- prin documentatie se stabilesc obiectivele , actiunile, prioritatile, reglementarile de de urbanism – permisiuni si restrictii – necesar a fi aplicate in utilizarea terenurilor si conformarea constructiilor din zona studiata;
- planul de amenajare a teritoriului zonal – ZONA PERIURBANA BRAILA – este odocumentatie de fundamentare a Planului Urbanistic General al municipiului Braila ;
- prevederile planul de amenajare a teritoriului zonal se introduc in Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean Braila ;

 Domeniul de aplicare:

zona luata in studiu este cea din vecinatatea municipiului Braila , pe o raza de 20 km., pe teritoriul judetului Braila, respectiv cel din sudul judetului Galati – spre nord , si
partea de vest a judetului Tulcea – spre est, in suprafata totala de 1256 ,00km ².

  • Plan urbanistic Zonal - P.U.Z. MANASTIREA MAXINENI

Beneficiar : Consiliul Judetean Braila Amplasament : Judetul Braila,comuna Maxineni
 

 Necesitatea si oportunitatea elaborarii lucrarii :

Analizând potenţialul cultural şi natural al judeţului ,Strategia de dezvoltare a judeţului pe termen mediu identifică revigorarea turismului ca promotor al dezvoltării economice şi sociale a judeţului , totodata dand curs si propunerii de traseu cultural din Studiul Istoric ,elaborat de Muzeul Brailei,aprobat prin HCJ nr.185/27.11.2008. În acest context ,planul urbanistic zonal propus vizeaza generarea unui pol de dezvoltare a turismului ecumenic in zonă prin valorificarea potentialului cultural al Ruinelor bisericii “Naşterea Sf.Ioan Botezătorul”al fostei Manastiri Măxineni,a întregului ansamblu monahal,precum si a peisajului natural oferit de confluienţa Buzăului cu Siretul .Zona propusa spre studiu este zona protejata din punct de vedere istoric,arheologic si arhitectural .
Ruinele bisericii “Naşterea Sf.Ioan Botezătorul”al fostei Manastiri Măxineni sunt nominalizate pe Lista Monumentelor Istorice-2004 sub codul BR-II-m-A-02136, la pozitia 117.

  •   Plan Urbanistic Zonal ,,Statiunea Movila Miresii”

Beneficiar: Consiliul Judetean Braila; Amplasament : Judetul Braila, comuna Movila Miresii; Zona studiata:zona delimitata in plansa anexa in suprafata de 723,00 ha

Date generale despre situatia existenta:
 

Movila Miresii este localitatea de resedinta a comunei cu acelasi nume, situata spre limita estica a teritoriului administrativ, adiacent DN 22 (Rm. Sarat – Movila Miresii - Braila – Tulcea – Constanta). Fata de cele doua centre urbane Rm. Sarat si Braila, posibile centre urbane emitatoare de turisti, se află la 54 km si respectiv 32 km.
Localitatea Movila Miresii si implicit lacul Movila Miresii, este situata de-a lungul drumului national DN 22 (Rm. Sarat – Balta Alba - Movila Miresii – Braila – Tulcea – Constanta), o premisa importanta care fundamenteaza dezvoltarea turistica. Cea mai apropiata statie de cale ferata, pentru trenurile personale, Halta Urleasca, se afla la 11 km, pe DJ 202B. Pentru trenurile accelerate, cea mai apropiata statie CFR este Ianca, situata la 20 km, pe DJ 202B şi DN 2B.
Lacul Sarat Movila Miresii este sit natural de protectie speciala avifaunistica, inscris ca parte integranta a retelei ecologice Natura 2000, conform Ordinului Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 1284/2007, cu indicativul ROSPA 0048 Ianca-Plopu-Sarat.
Caracteristici geomorfologice – lacul este de forma alungita, aproximativ pe direcţia V – E, cu o lungime de 2,7 km, laţimea de 0,9 km si o suprafata a oglinzii de apa de circa 184 ha, variabila in functie de cantitatea de precipitatii. Adancimea maxima a apei nu depaseste 0.5 m, in zona cea mai adanca, situata in partea central – sudica a cuvetei lacustre.
In prezent, ca urmare a unei perioade secetoase prelungite, oglinda lacului este retrasa cu circa 15 m fata de mal. Lacul Sarat Movila Miresii face parte din categoria lacurilor formate in depresiuni fara scurgere. 
Caracteristicile hidrochimice ale apei, stabilite prin analize realizate in diverse etape, au evidentiat variatii ale mineralizarii totale (35,7 g/l – 137,9 g/l), determinate de conditiile climatice, in special regimului de precipitatii. Tipul hidrochimic de apa este cel clorurat, sulfatat, sodic, magnezian, concentrat.
Caracterizarea calitativa a namolului. Factorul terapeutic cel mai utilizat este namolul mineral, ale carui caracteristici au fost determinate prin analize specifice de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie in perioada 1966 - 1984:
• 44 % componenta minerala
• slab hidratat – sub 50 % apa
• continuturi reduse de substante organice (sub 1,5 g %)
• H2S liber (44,3 mg %) si legat (118,5 mg %)
• mineralizare totala a fazei lichide – 26,057 g/l de apa de imbibatie.
Analizele complexe realizate în luna august, 2008, au evidentiat usoare modificari ale caracteristicilor fizice si ale compozitiei chimice ale apei si namolului, dar care nu afecteaza calitatile terapeutice ale resurselor hidrominerale .
Calitatile terapeutice ale resurselor balneare
Factorii balneari ai lacului sunt apa minerala, namolul terapeutic si bioclimatul excitant de stepa. Literatura de specialitate si analizele balneologice (fizico-chimice, microbiologice si farmacodinamice), realizate în acest an pe probe de apa si namol, de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie, la solicitarea INCDT, reconfirma calitatile terapeutice cunoscute anterior. Atat apa sarata, dar mai ales namolul sapropelic format pe fundul lacului, sunt recomandate pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
• afectiuni reumatismale degenerative
• afectiuni reumatismale abarticulare
• afectiuni posttraumatice
• afectiuni neurologice periferice cronice.
Bioclimatul regiunii, excitant – solicitant de stepa, este recomandat pentru cura de soare si se adreseaza in special tinerilor si adultilor cu afectiuni articulare, in intervalul mai – septembrie.
Aprecieri asupra rezervelor de namol terapeutic
Comisia Republicana de Rezerve Geologice, a confirmat pentru data de 01.01.1980, volumul de rezerve geologice, categoria C1, rezerve de bilant, de 297.000 m3, propus pentru omologare. Avand in vedere caracteristicile calitative ale namolului, rezervele geologice au fost clasificate in intregime in grupa rezervelor geologice de bilant.

Necesitatea şi oportunitatea elaborarii lucrarii:

Analizand potentialul cultural si natural al judetului Braila, Strategia de dezvoltare a judetului pe termen mediu identifica revigorarea turismului ca promotor al dezvoltarii economice si sociale a judetului. In acest context, planul urbanistic zonal propus vizeaza generarea unui pol de dezvoltare a turismului de agrement in zona prin valorificarea potentialului natural al Lacului Sarat Movila Miresii, stimuland astfel dezvoltarea economico-sociala si regenerarea urbanistica a localitatii. Componenta balneara ce va putea fi dezvoltata se adreseaza direct domeniului sanatatii, insa zona lacului ofera posibilitati multiple de agrement atat pentru turistii de weekend cat si pentru petrecerea vacantelor. Diferitele moduri de recreere ar putea stimula si atrage diferiti agenti economici care presteaza activitati in domeniul turistic: comert, transport, telecomunicatii.
Avand in vedere caracteristicile de zacamant ale apei si namolului din lac, relevate prin analize repetate si rezervele omologate, se propune valorificarea acestora prin amenajarea unei statiuni balneoclimaterice pe amplasamentul fostului popas turistic, in prezent dezafectat.
Un avantaj deosebit al amplasamentului este situarea pe DN 22 (Ramnicu Sarat – Braila – Macin – Tulcea - Constanta), ceea ce ii asigura o accesibilitate usoara si un flux important de potentiali turisti.
Structurile de primire turistice propuse vor însuma circa 450 locuri de cazare, in unitati cu grade de confort cuprinse intre 3 şi 4 stele:
• complex hotelier balnear – 3 stele – 250 locuri, cu baza de tratament de 1200 proceduri pe zi (profilata in special pe wellness, programe de punere in forma, antistress şi tratamente naturiste), alimentatie publica – 360 locuri in unitati diversificate, cu terase, si complex de agrement de interior si in aer liber (piscina acoperita, 2 piscine descoperite, saune, hammam, bowling, jocuri electronice, minicazinou, terenuri de sport multifunctionale – tenis, handbal – baschet, volei).
• complex de vile – 4 stele – 60 locuri, situat în apropierea bazei de tratament din complexul balnear (de care va beneficia si turistii cazati in vile);
• sat de vacanta – 3 stele – 140 locuri de cazare in 30 bungalow-uri cu functionare permanenta, in camere cu 2 paturi (60 locuri), 20 parcele de campare (x 4 locuri – 100 mp suprafata fiecare – total 80 locuri), dotate cu prize pentru rulote, pavilion multifunctional cuprinzând holul de receptie, uniteti de alimentatie (160 locuri, dispuse astfel: bar de zi – 20 locuri, salon braserie – 80 locuri, terasa descoperita – 60 locuri), club de sport si agrement (discoteca, sala fitness si body - building, sauna, jocuri electronice), teren de minigolf.
• Se vor amenaja parcari pentru circa 3 autocare si 250 autoturisme, avand in vedere si aportul estimat al sosirilor turistilor ocazionali in sezonul estival.
• Se va amenaja un ponton cu structura din lemn de esenta tare, pozitionat pe malul lacului, cu acces facil din zona bazei de tratament si a strandului, pentru a permite accesul şi relaxarea turistilor in apropierea oglinzii de apa.
• Un aspect important in amenajarea statiunii este reprezentat de necesitatea imbogatirii vegetatiei in arealul structurilor propuse, prin amenajari peisagistice adecvate, plantari de arbori si arbusti, flori si gazon, atat pentru imbunatatirea aspectului estetic al zonei, cat si pentru realizarea unui microclimat adecvat unei statiuni cu profil balnear.

Amenajarile propuse vor conduce la dezvoltarea activitatilor turistice, atragand fluxuri importante de turisti si determinand demararea altor investitii in zona.
Se va încuraja un program de dezvoltare a turismului rural, si agroturismului, prin amenajarea unor locuinte existente si transformarea lor in pensiuni turistice rurale sau prin atragerea unor investitori interesati sa realizeze noi structuri de primire turistice.

  •  Plan Urbanistic Zonal ,,Zona de agrement Blasova” 


Beneficiar: Consiliul Judetean Braila ; Amplasament : Judetul Braila, comuna Frecatei
Zona studiata:zona delimitata in plansa anexa in suprafata de 704,00 ha


 Date generale despre situatia existenta:


Potentiala ,,Zona de agrement Blasova” se afla in Insula Mare a Brailei, la 26 km de municipiul Braila si la 1 km vest de Dunarea Veche.
Lacul Blasova este sit natural de protectie speciala avifaunistica, inscris ca parte integranta a retelei ecologice Natura 2000, conform Ordinului Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 1284/2007, cu indicativul ROSPA 0040 Dunarea Veche-Bratul Macin.
Insula Mare a Brailei (fosta Balta a Brailei, supranumita la inceput de secol ,,delta”), a devenit pamant nou, retras de sub rigorile Dunarii, avand ca motivatie profilul social cu efecte immediate, prin indiguire in anul 1970.
Terenul Insulei Mari este in exclusivitate plat, relief characteristic intregului judet cu o unica si remarcabila exceptie, pe malul Dunarii Vechi:Popina Blasova, inalta de 45 m, pomenita ca muntele Blasova in anul 1906 (la poalele lui existand pe atunci catunul PBlasova, in administratia comunei Chiscani si avand o cariera de piatra), parte a batranului lant hercinic, monument al naturii din 1979.
Candva Dunarea va fi ocolit in curgerea ei acest masiv. In timpi geologici pe partea lui vestica, depunerile aluvionare au fost mai repezi.
Lacul de astazi era cunoscut ca Dunarea Veche, apoi ca lacul Dunarea veche iar acum ca Lacul Blasova.
Dupa indiguire au aparut constructiile specifice activitatilor agricole: ferme, adaposturi pentru animale, ateliere mecanice, etc. Pe malul lacului s-au construit cladiri si dotari adecvate vacantei, activitati recreative si sportive neavandu-se totusi in vedere problemele generate de aspectul dotarilor tehnico-edilitare. A aparut astfel un fond construit important, insumand 4569 mp in inregime, aferenti activitatilor de vacant, agrement si sport. Au mai fost realizate: o retea de irigatie, statii de pompare, diverse canale de desecare.
Accesul auto se face din DJ212A pe un drum comunal. In jurul lacului, accesul este posibil de drumuri de exploatare, pe langa canale existente si partial pe digul insulei.
Zona nu dispune de o echipare edilitara organizata, aceasta realizandu-se punctiform, pentru fiecare constructive in parte, prin modalitati proprii: rezervoare de apa, puturi forate, fose septice. In zona nu exista o statie de tratare a apei, apa din puturile forate la 35-40 m nu intrunesc conditiile de potabilitate. Nu exista o retea de canalizare cu statie de epurare, intretinerea foselor septic existente fiind deficitara.


Necesitatea şi oportunitatea elaborarii lucrarii


Analizand potentialul cultural si natural al judetului Braila, Strategia de dezvoltare a judetului pe termen mediu identifica revigorarea turismului ca promotor al dezvoltarii economice si sociale a judetului. In acest context, planul urbanistic zonal propus vizeaza generarea unui pol de dezvoltare a turismului in zona prin valorificarea potentialului natural al lacului si al Popinei Blasova care ofera posibilitati multiple de agrement atat pentru turistii de weekend cat si pentru petrecerea vacantelor. Diferitele moduri de recreere ar putea stimula si atrage diferiti agenti economici care presteaza activitati in domeniul turistic: comert, transport, telecomunicatii, precum si persoane fizice interesate.
Autoritatile judetene vizeaza dezvoltarea durabila a zonei, prin realizarea de accese, dotari edilitare, echipare corespunzatoare, marire fondului construit existent prin concesionarea unui numar de 104 loturi pentru case de vacanta si 3 loturi pentru spatii comerciale.
Se vor amenaja parcari pentru autoturisme, pontone cu structura din lemn de esenta tare, pozitionate
pe malul lacului, pentru a permite accesul si relaxarea turistilor in apropierea oglinzii de apa.
Un aspect important in amenajarea zonei este reprezentat de necesitatea imbogatirii vegetatiei,
prin amenajari peisagistice adecvate, plantari de arbori si arbusti, atat pentru imbunatatirea aspectului estetic al zonei, cat si pentru realizarea unui microclimat adecvat unei zone de agrement.

  •  Plan Urbanistic Zonal ,,Zona de agrement Zaton”


Beneficiar: Consiliul Judetean Braila ; Amplasament : Judetul Braila, comuna Frecatei
Zona studiata: zona delimitata in plansa anexa in suprafata de 1.443,00 ha .

Date generale despre situatia existenta:
Lacul Zaton, cunoscut si sub numele de „Japsa Plopilor”, se afla in extremitatea de sud-est a Insulei Mari a Brailei, pe teritoriul administrativ al comunei Frecatei, la circa 50 km de municipiul Braila, resedinta de judet. Lacul este un meandru parasit al Dunarii-Bratul Dunarea Veche (sau Bratul Macin), aflat in extremitatea de sud-est a Insulei Mari a Brailei, pe teritoriul administrativ al comunei Marasu. Lacul are o suprafata de aproximativ 95 ha, latimea cuprinsa intre 20 – 50 m, adancimea de aproximativ 3,5 m, iar lungimea actualului meandru, in forma de potcoava, este ce circa 800 m.
Lacul Zaton este sit natural de protectie speciala avifaunistica, inscris ca parte integranta a retelei ecologice Natura 2000, conform Ordinului Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 1284/2007, cu indicativul ROSPA 0040 Dunarea Veche-Bratul Macin.
Accesul se realizeaza pe cale rutierta; de la trecerea fluviului Dunarea cu bacul, la Braila, pe Insula Mare a Brailei, se parcurg circa 44 km pe DJ 212A si apoi circa 6 km pe drumul comunal Dc 62 si pe un drum de exploatare. Mai exista varianta trecerii cu bacul a bratului Dunarea Veche (sau Macin) dinspre judetul Constanta, de pe DJ 222 / localitatea Garliciu spre satul Cistia -comuna Frecatei, apoi se urmeaza traseul Dc 57 si drumul de exploatare - circa 2 km de la Dunare.
Nu exista amenajari specific turistice in jurul lacului, doar sediul unei ferme agricole situata in imediata vecinatate, dar prezenta drumului de acces si a liniei de alimentare cu energie electrica se constituie in oportunitati care sustin valorificarea potentialului turistic a lacului.
Zona nu dispune de o echipare edilitara organizata, aceasta realizandu-se punctiform, pentru fiecare constructie in parte, prin modalitati proprii: rezervoare de apa, puturi forate, fose septice. In zona nu exista o statie de tratare a apei, apa din puturile forate la 35-40 m nu intrunesc conditiile de potabilitate. Nu exista o retea de canalizare cu statie de epurare, intretinerea foselor septice existente fiind deficitara.
5.Necesitatea şi oportunitatea elaborarii lucrarii
Lacul Zaton reprezinta o alta atractie a Insulei Mari a Brailei, situat in sudul acesteia, langa bratul Macin (Dunarea Veche) si lunca ce margineste cursul de apa.
Nu exista amenajari turistice in zona lacului si drumul de acces dinspre municipiul Braila este relativ lung si nemodernizat (circa 48 km, de la trecerea cu bacul).
Premisele pentru amenajarea turistica a acestui areal constau in bogatele resurse piscicole ale lacului şi peisajul atractiv, cu vegetatie de tip deltaic.
Pentru valorificarea turistica a acestei zone, se propun urmatoarele amenajari:
• Complex de vile 3-4 stele – 20 unitati x 4 camere x 2 locuri – total 160 locuri, realizate intr-o arhitectura cu specific deltaic, folosind materiale locale (lemn si stuf, pe fundatii de piatra);
• camping – 2 stele – 60 locuri în 30 casute din lemn cu 2 locuri, cu grupuri sanitare proprii, cu dus, minimale, si 40 locuri campare pe o platforma cu 10 parcele; pavilion multifunctional cu snack-bar (40 locuri) si club de agrement;
• restaurant – cherhana cu specific pescaresc, 100 locuri cu terasa 40 locuri;
• braserie si restaurant fast-food, cuplate, 80 locuri, cu terase 40 locuri;
• strand cu bazin adulti (10 x 20 cm) si bazin pentru copii ( 8 m), plaja amenajata cu nisip şi gazon, vestiare, cabine, grupuri sanitare si dusuri;
• 2 terenuri de sport multifunctionale (tenis + volei si handbal-baschet – minifotbal) si un teren de minigolf;
• sala fitness, masaj, sauna, amplasata langa strand si complexul de vile;
• locuri de joaca pentru copii;
• amenajarea malului lacului pentru pescuit sportiv (standuri) si sporturi nautice (pontoane, ambarcatiuni cu vasle, hidrobiciclete);
• se vor amenaja platforme de parcare la fiecare unitate, dimensionate in functie de capacitatile de cazare, cu o rezerva suplimentara pentru week-end la strand (total circa 120 locuri pentru autoturisme si 2 locuri pentru autocare);
• zona se va amenaja peisagistic prin impadurire masiva, alei, aranjamente florale alternate cu gazon.

 

  •   Studiu de fundamenare privind amenajarea peisagistica a judetului Braila

(Renaturarea pentru limitarea efectelor adverse microclimatice si punerea in valoare a potentialului economic si turistic – judetul Braila)